Home » Bijeenkomsten » Master-class Petrykivsky schilderen gehouden in Eindhoven

Master-class Petrykivsky schilderen gehouden in Eindhoven

Op 19 juli 2015 heeft Jana Ivannikova een master-class Petrykivsky schilderen gehouden in Eindhoven.
Wat kan ik zeggen over deze master-class? Het is lang geleden dat de Nederland-Oekraïense gemeenschap een zodanige afleidend en tegelijkertijd zinvol evenement heeft gehad. De pittigheid was te voelen ook vanwege deelnemers – er kwam alleen dye hards – hardnekkige mensen. Ze kwamen met het idee om zelf iets te doen, zich aansluiten op hele praktische wijs op de Oekraïense cultuur. Ze deinsden er niet voor terug om vier uur blijven zitten.

Het kennisniveau Jana Ivannikova over de Petrykivka cultuur was verrassend hoog: er werd niet veel gezegd, maar wat er gezegd werd was zeer zeker zinvol. Sommige woorden waren helemaal nieuw voor de deelnemers. Bijvoorbeeld “chepurushka” (Pertrykivska vrouw die kan schilderen), “pitushinnya” (subtiele patronen op de schilderijen), “malyovka” (Petrykivka schilderen op een behang), “koshachka” – (borstel gemaakte uit kat’s vacht die het meest zacht is onder de poot).

Het was interessant om te horen dat Petrikivsky schilderen toetrad in 2013 aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid door de UNESCO. Tot nu toe is het de enige vorm van Oekraïense culturele erfgoed op de UNESCO lijst.

Na de nieuwe woorden, heeft Yana aangeboden om te schilderen niet alleen met gewone verven (gouache en aquarel), maar ook met tempera (mix van dooiers en azijn).

Een paar voorbeelden om de techniek onder de knie te krijgen – en de meeste deelnemers gingen aan de slag om hun eigen schilderijen te maken. Jana ondertussen hield in de gaten elke plaatje zodat ze waren bestemd om te slagen.

Iedereen overeenstemde om deze ervaring te herhalen nog en nog maals. Want folk schilderen is een ijverig werk van zulke soort die brengt pacificatie, ontspanning en bijna meditatieve ervaring.

Tot slot, ter u attentie informatie over de verdere Petrikivsky schilderen lessen door Yana Ivannikova:

Volledige cursus (6 lessen) in mini-groep (1-2 personen) € 130, de groep – (3-5 personen) € 70
Express cursus (3 lessen) € 70 respectievelijk € 50.

Indien u wenst de lessen boeken, bel +31 659564241
IMAG1403

Check Also

Het Oekraïne Magazine, jaargang 21, nummer 1, voorjaar 2018.

In deze editie • в цьому виданні 4 | Hoe een zanger opduikt in de wondere ...